Schuurwonen Smeerling
Scroll naar beneden

Schuurwonen Smeerling

De kern van het plan ligt in de renovatie van het object en de ruimte te zoeken voor een nieuwe woning tussen de oude gebinten van de oude vervallen Groningse schuur.  

De woonvertrekken worden rondom langs de gevels geplaatst zodat overal daglicht binnendringt en tegelijk een centrale binnenplaats ontstaat.

De gesloten schuur wordt geopend aan de hand van grote raampartijen die het sobere ritme -eigen aan de schuur- benadrukken. Alle nieuwe onderdelen worden in hout gebouwd. 

Energie wordt opgewerkt met zonnepanelen op het enorme dak. Aardwarmte brengt het hele jaar door comfort: 's zomers kan er mee worden gekoeld en in de winter wordt het gebruikt voor de lage-temeratuur vloerverwarming.

 

In een reservoir dat zich reeds op het erf bevindt wordt het regenwater van het schuurdak opgevangen. Wasmachine, toiletten en tuin worden van (gefilterd) regenwater voorzien.

Een upgrade van het filter zou het zelf mogelijk maken op in de toekomst ook douche en zelfs kraanwater op het systeem aan te sluiten.  

 

Bruikbare materialen; voornamelijk stenen, klinkers en planken die worden aangetroffen in de schuur worden waar mogelijk hergebruikt. Zo ontstaat mede door ciculair bouwen een voelbaar autenthiek krakter die eigen is aan de plek.