Schipborg
Scroll naar beneden

Schipborg

Ontwerpvoorstel voor een vrijstaande woning met schuur.

In de context van een landelijke omgeving -het stroomdal van de Drentse Aa- en naast de autoweg N34 kenmerkt het plan zich door het contrast te zoeken tussen enerzijds het weren van visuele em akoestische prikkels aan de noordoostzijde, en anderzijds het maximaal openen van de woning richting de zuidwest gelegen tuin en het aangrenzende boslandschap.

De twee richtingen van het hoofdvolume maken het verschil voelbaar tussen de huidige dominante organisatierichting van het gebied, veroorzaakt door de aanleg van de N34 in de jaren ’70 en aan de andere kant de vroegere verkavelingsrichting waar het erf onderdeel van is, haaks op de oude verbindingsweg tussen Zeegse en Zuidlaren.

De positionering van de volumes zorgen samen met de royale overstekken voor een intieme sfeer op het erf en in de woning.

Doordat de overstekken zijn afgestemd op de zon wordt directe zoninstraling bij een hoge stand van de zon (zomer) vermeden, waardoor ongewenste opwarming van de woning wordt beperkt.