Basementhouse / A family home
Scroll naar beneden

Basementhouse / A family home

Studiokaza ontwerpt een plan voor een vrijstaande woning voor een jong gezin in Rietwijk, Eelderwolde.

Aan de buitenzijde laat de bijzondere indeling van de woning al een glimp van zich zien. Het souterrain kent een open verbinding met de open begane grond, hier biedt een royale woonkeuken optimaal toegang tot de zuidgelegen besloten tuin. Bovenop het souterrain liggen woonkamer en aangrenzend de deels overdekte veranda. (1m+) Door dit plaatselijk verhoogde niveau wordt -binnen de vrij besloten wereld van de omhaagde binnentuin- het naast gelegen natuurgebied van de Onlanden fragmentarisch zichtbaar.

Het souterrain en de slaapkamers op eerste verdieping vragen in gebruik om weinig daglicht en zijn meer gesloten; opgetrokken in metselwerk, voorzien van kleinere diepliggende raamopeningen. De begane grond op niveau 0 en +1m. met aangrenzende vide zijn in de gevel te herkennen aan het meer open karakter, gematerialiseerd in hout en glas, ramen zijn hier verdiepingshoog. 

Aan de tuinzijde opent de woning zich; aan de hand van grote gevelopeningen, overstekken en een veranda faciliteert de woning op verschillende manieren geleidelijke overgangen tussen binnen en buiten.

Studiokaza verzorgt het gehele traject, van schetsontwerp tot bouwbegeleiding.

Meer informatie volgt.